Sunday, March 7, 2010

Musim panas dan migrain.

Sesaja jer aku tinggalkan coretan dalam blog nih..kalu tak ape pekdahnyer aku wat blog?Hari ni sempena migrain aku datang ni aku nak la share sikit-sikit maklumat penyakit yang sedang aku nikmati..hukhukhuk!!! follow me......

Apa itu migrain?
Migrain ialah satu keadaan di mana sakit kepala terjadi disebabkan oleh aliran darah dan perubahan kimia di otak. Perubahan ini akan menyebabkan arteri yang membekalkan darah ke otak tersekat dan menimbulkan sakit kepala diikuti oleh rasa tidak selesa pada perut, loya dan pening.
Ianya juga merupakan sejenis penyakit keturunan dan mempunyai kecenderungan untuk berulang. Migrain biasanya menyerang pada peringkat usia selepas baligh. Wanita mempunyai kecenderungan mengidap migran yang lebih tinggi berbanding lelaki. Wanita kebiasaan diserang migrain sebelum haid dan selepas menopaus.
Simptom-simptom migrain
  • Mengalami gangguan pada pandangan seperti titik buta dan melihat motif seperti zig-zag sebelum mengalami sakit kepala.
  • Melihat sinar cahaya yang amat terang hingga terasa seperti hampir buta dan sesekali melihat objek di hadapan anda seolah-olah mempunyai aura.
  • Sakit kepala yang teruk dan berdenyut-denyut di sebelah atau satu bahagian kepala sahaja dan kemudiannya diikuti dengan muntah atau cirit birit.
  • Sensitif dan takut pada cahaya yang terang (fotofobia), sensitif pada bunyi (fonofobia) dan amat sensitif pada bau (osmofobia). Jika anda mengalami dua daripada tiga yang disenaraikan, maknanya anda berkemungkinan mengalami migrain.

Hurm...macam-macam petua yang aku jumpa dalam internet..antaranya:

  • Petua daripada mak aku sendiri..minum air asam jawa atau air limau nipis.
  • Untuk menghilangkan sakit kepala, ambil beberapa helai daun bunga raya dan ramas bersama 3 gelas air. Letakkan di atas kepala selama 1/2 jam
  • Ni ha pulak cara Islamik: 
        1. Read Al-Fatihah (1 x)
        2. Read Surah Al-Ikhlas (3 x)
        3. Read Surah Yassin ayat ke 58 " Sala mun Qaulan Minrabbirrahim "(3 x)
        4. Read Selawat Nabi (3 x)
        What I did was, I blew it on my palms and put my palms on my head for a while. After that, I repeat the  whole process again. 

  • petua Dr.Harun Din,
Caranya ialah dengan mengambil daun misai kucing (orthosiphon stamineus). Kemudian dimasukkan ke dalam segelas air yang baru mendidih. Di minum waktu pagi dan malam sebelum tidur. Jumlah daun bergantung kepada penyakit. Sakit yang serius memerlukan jumlah daun yang lebih banyak.
Doa :
1. Al-Fatihah
2. Selawat Syifa’
“Allahumma sholli ‘alaa sayyidina muhammadin thibbal quluubi wadawaa ihaa wa’aa fiyatil abdaani wa syifaa iha waa nuuril abshori wadhiyo iha wa ‘alaa aalihi wassohbihi wabarik salam”
Maksud : “Ya Allah, berilah rahmat ke atas penghulu kami, Muhammad SAW, yang menyembuhkan hati-hati, penawarnya dan kesejahteraan badan, kesembuhan juga cahaya penglihatan dan berilah rahmat keberkatan dan kesejahteraan ke atas keluarga dan sahabatnya”
3. “La yu shod da’una ‘anha walaa yunzifun”
Maksud : “Mereka tidak pening kerananya dan tidak pula mabuk”
*Pesakit perlu menjaga makanan seperti yang disarankan oleh doktor, perlu ketenangan dan cukup tidur.
*Doa dibaca pada pesakit dan bahan. Air dibuat mandi dan minum. Pesakit yang teruk hendaklah baring dengan menghalakan kepala ke arah kiblat. Zikir dgn tenang hingga air di seluruh tubuh kering sendiri atau sehingga tertidur.

No comments:

Post a Comment